Meșteșugar + Inginer + Designer = Maker

Cu A99 am adus niște cuvânte noi pe aici – „Maker”, „Makerspace”, „Maker Movement”, nu foarte pe înțelesul tuturor, pe care le tot explicăm. Sunt momente când am impresia că suntem pe aproape de a putea explica asta bine.

Am să fac inginerește și am să despic „Maker” – în termeni comuni.

Este un Maker – un meșteșugar?
Da.
Meșteșugar, sau ceea ce noi am înțelege mai ușor ca „meșter” e:  „Muncitor calificat care exercită o meserie manuală (v. meseriaș); maistru”. Ei sunt cei care lucrează cu lemnul, textilele, lutul, metalul, cel mai practic ce ai putea să-ți imaginezi.

Un Maker are din abordările de lucru ale unui meșter/meșteșugar prin faptul că această persoană lucrează manual cu materiale, produse, circuite; el/ea desface, creează, repară, hack-uiește un produs fizic.

Este un Maker – un inginer?
Da.
Inginerul e un „Specialist cu o pregătire tehnică și teoretică obținută într-un institut de învățământ superior, care prestează o activitate tehnică de proiectare, de cercetare, de organizare și de conducere a proceselor tehnologice dintr-o întreprindere.”

Un Maker care adoptă abordările de lucru a unui inginer în procesul lui de creație va dori la final să aibă un produs care funcționează și este eficient. Procesul, care în mod natural apare din necesitate e: cercetare despre domeniu / tehnologie; cercetarea materialelor; schițarea produsului; proiectarea lui; proiectarea unei tehnologii de prototipare, validare, fabricare – toate acestea aduse la scara activității Maker-ului îl face să fie parțial și inginer.

Este un Maker – un designer?
Da.
Un designer este „ Desenator; proiectant care se ocupă de estetica produselor industriale.”.

Arguably – noi toți suntem designeri. În procesul de creare,  „design” se va referi la cum interacționează produsul / serviciul cu utilizatorul – vizual, chinestetic și funcțional. Un maker, adoptând abordările de lucru ale unui designer – va dori să creeze o experiență pentru utilizator – prin produsul său. El/ea va cerceta materiale; va schița produsul și experiența utilizatorului; va testa designul și va cere feedback; va îmbunătăți designul iterativ, după fiecare testare.

Toate împreună sau cu accent pe una din direcții – așa arată portretul unui Maker.

Leave a comment