Lecții învățate despre startup bazat pe o idee socială – Goodbye, Hello Career

Să construiești un startup nu-i ușor din ce se scrie pe medium, entrepreneur și forbes. Să construiești un startup în Moldova vine cu un set de obstacole. Dacă vrei să faci un startup bazat pe o idee socială, ai o problemă.

Eu închei un capitol mare pentru mine din ultima perioadă – Hello Career. Proiect de suflet, we have to break up, let’s move on. Proiectul va continua, doar că eu și echipa inițială nu vom mai fi implicați în el.

Este al doilea an de la momentul când a apărut ideea inițială. Au fost 2 ani în care am învățat foarte mult despre cum gestionezi o echipă, despre cum pierzi o echipă, despre cum construiești parteneriate, cum pierzi încrederea în parteneri și cel mai important – cum îți vinzi ideea.

Iată lista mea de lecții scoase din aventura Hello Career:

1. Construiește o echipă și investește în ea.
Istoria noastră: Noi lucram din locuri diferite și fiecare mai avea un job sau alte proiecte la care lucra, Hello Career fiind ceva la care revii când ai timp. Nu lucram împreună și aveam o ședință pe săptămână unde discutam ce urmează de făcut.
cum aș face altfel? atunci când lucrezi la ceva care crezi că poate avea viitor,  e important să faci cât mai mult, cât mai repede și asta ar fi posibil dacă am lucra din același loc, împreună, fiecare la sarcinile sale.

2. Testează înainte de a dezvolta.
Istoria noastră: Noi am cheltuit luni întregi (nu glumesc) să avem un concept final. Când am crezut că conceptul final e deja gata – s-a început dezvoltarea. La sfârșit am realizat toți împreună că puteam face ceva cu mult mai simplu tehnic și care ar fi fost gata într-o lună.
cum aș face altfel? aș merge în 2 universități și aș da CV-ul să fie completat manual, pe formularul tipărit, sau într-un google form/typeform cu un mini-interviu după completare. Aș fi văzut pe loc care întrebări și cum sunt înțelese, unde mai trebuie de reformulat. Câți tineri sunt interesați de serviciu. Versiunea beta ne-ar lua o lună.

3. Cere feedback despre ideea ta, despre modelul tău de business.
Istoria noastră: Toți ne încurajau să mergem mai departe, că ceea ce facem e exact ce trebuie și nu am primit feedback despre modelul de business, piața mică, ideea prea nișată.
cum aș face altfel? aș cere feedback de la oamenii care au trecut prin startup-uri și mai ales de la cei care au început aici pe loc în Moldova. Câteva discuții la o cafea sau o bere ar aduce un impact de câteva luni de lucru economisite. 

4. Lucrează să dezvolți parteneriatele pe care le-ai construit.
Istoria noastră: Eram norocoși să avem mulți susținători, în special angajatorii care au obosit să primească CV-uri completate anapoda de la tinerii în căutare de job. Și împreună am făcut ca CV-urile să fie și mai bune pentru tinerii specialiști. După o perioadă mai intensă de colaborare, multe începuturi de colaborări au rămas uitate.
cum aș face altfel? 
mai mult follow-up și aș informa mai des despre ultimele noutăți pe toți cine ne-a ajutat. Chișinău este extrem de mic, nu are sens să strici relațiile, mai devreme sau mai târziu drumurile se vor interesecta din nou și ar fi bine să vrei să colaborezi din nou. Trebuia de implementat o soluție tehnică care să faciliteze gestionarea parteneriatele și ulterior lucrul cu clienții.

5. Nu dezvolta pentru piața din Moldova. Nu. Pur și simplu nu.
Istoria noastră: Hello Career e pentru a ajuta tinerii specialiști de la noi să își creeze mai ușor primul lor CV profesional. Tineri specialiști în Moldova – absolvenți de 2-3 ani – adică un număr foarte mic care nu îți permite să crești în ritmul pe care l-ai vrea.
cum aș face altfel? aici chiar nu aș face altfel pentru că ideea inițială era să ajutăm tinerii de la noi, asta era ideea de bază și problema pe care vroiam să o soluționăm. Așteptările despre impact, însă, erau mai mari. Întrebarea ar fi alta – cum de transformat ceea ce este deja construit și rezolvarea problemei sociale într-un model scalabil? Bună întrebare.

6. Nu lua investiții de la un investitor care nu are experiență de a investi.
Istoria noastră: Noi eram verzi în aventura de startup și antreprenoriat și nu am gestionat un proiect pe bani străini înainte. Cu multe schimbări, mai multe decât în oarecare proiect, multe lucruri trebuiesc adaptate pe parcurs, pe loc. Dacă investitorul nu este familiar cu dezvoltarea unui startup și provocările posibile, se vor crea neînțelegeri și conflicte.
cum aș face altfel? aș căuta un investitor care a mai investit înainte, aș discuta cu proiectele în care a fost investit să am o înțelegere mai bună despre persoana care poate investi. Aș căuta investitor peste hotare.

Mergeți la Startup Weekend și faceți startupuri. Faceți greșeli dar mai bine învățați pe greșelile altora. Învățați repede și implementați pe loc. Hello Career, îmi va fi dor. 🙂

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s