Ce e Atelier 99? și cine stă în spatele lui

A-99 este locul unde entuziaștii în tehnologie pot să-și implementeze proiectele și ideile într-o atmosferă de lucru a comunității locale MAKE. Atelierul va fi echipat cu instrumente și utilaje de lucru necesare pentru tineri și startupuri care vor să lucreze la proiecte hardware. 

Cine suntem noi ? Ce vrem să facem? Cum?

Ideea creării unui atelier a apărut în primăvară, la unul din seminarele activEco. Acolo ne-am întâlnit cu Iurie. Ambii ingineri, aveam multe de discutat și de împărtășit despre inginerie și educația tehnică la noi în Moldova.

Tot așa schimbând idei și frustrări inginerești la coffee-breakuri am ajuns în fața unui fapt – nu există un loc pentru tinerii care au o pasiune tehnică sau pur și simplu cărora le place să construiască lucruri. Nu există un loc în care elevii și studenții pot căpăta abilități practice până la angajare. Un loc dotat cu instrumente și echipamente accesibile care să permită să colaborezi cu colegi de la diferite specialități, cu ingineri sau artiști. Nu există un loc ce ți-ar permite să iei ideea ta sau teza ta de licență și să o construiești de la zero.

Acesta a fost impulsul nostru.

Au urmat discuții și dezbateri și am ajuns la ideea creării a unui atelier – un loc fizic dotat cu instrumente și echipamente în care vom promova economia circulară și designul durabil. Mai concret – vrem să echipăm un spațiu de 100-150 m2 cu 10 stații de lucru. Atelierul să fie dotat cu instrumente manuale, instrumente electrice pentru prelucrarea lemnului și metalului, printer 3D și echipament computer-controlled.

Am divizat proiectul pe etape și pentru prima etapă trebuia să găsim spațiu și să îl echipăm cu instrumentele de bază care trebuiesc într-un atelier – instrumente de mână și cele mai răspândite instrumente electrice. Nu vrem să cumpărăm instrumentele noi.

Mulți dintre noi au pe acasă sau pe la bunei instrumente mai vechi, poate chiar și defecte pe care nu le mai folosește nimeni – noi ne-am gândit să le reparăm, să le dăm o a doua viață și să punem aceste instrumente la lucru bun.

Colectarea instrumentelor și materialelor acum duminică pe 27 septembrie va fi temelia Atelier 99, care o vom pune împreună cu toți prietenii noștri.

Cine suntem noi?

Eu – inginer mecanic. Sunt implicat în EnergySolaris pe partea de producere și dezvoltare de produs. Am absolvit UTM – Mașini și Instalații Frigorifice, specialitate pe care am lucrat un an având de treabă cu calcule calorice și proiectarea frigoriferelor industriale.

Iurie Nuca – inginer electric. A absolvit Universitatea Tehnică Cluj-Napoca, implicat la ÎTS Informbusiness și Catedra de Electromecanică și Metrologie a UTM. A lucrat în proiecte de transport electric public, pe partea de sistem de tracțiune și control; modelare matematică a acționărilor electrice.

11722569_1483270805299285_6449879209238484383_o1

Așteptăm mai multe întrebări despre Atelier 99.

Advertisements

4 thoughts on “Ce e Atelier 99? și cine stă în spatele lui

  1. Pingback: Participă la dotarea primului atelier dedicat celor pasionați de tehnologie și creație | #diez

  2. Pingback: Atelier 99: tu donezi, noi le punem la lucru bun | Experience, Learn

  3. Pingback: Tu donezi – noi le punem la lucru bun | Atelier99

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s