Cum jocurile video îți pot dezvolta StartUp-ul

Disclaimer! Articolul nu-i din seria cum să stai acasă și să faci un milion sau cum să mănânci ce vrei și să slăbești.

Rise of Nations, Rome, Medieval, Age of Empires, Command and Conquer, Axis and Allies, The Battle for Middle-Earth, Imperial Glory, Settlers, Civilization – sunt jocurile care m-au ținut legat de calculator veri întregi.

Aveam un singur calculator și împreună cu fratele împărțeam orele sau zilele cine și când îl folosește. Era un lucru bun pentru că te impunea să ieși din casă și să mai bați o minge o dată la 2 zile.

Atunci mă simțeam cumva vinovat că pierd prea mult timp la calculator pe strategii. În plus, strategiile erau și sunt cam geeky și nu te ajutau nici măcar în cercurile sociale de la liceu.

Acum realizez că, de fapt, am dezvoltat unele deprinderi de la 16 ani și asta datorită RTS-urilor (jocuri Real Time Strategy). Un RTS te învață că:

1. Ai resurse limitate și cu ajutorul lor trebuie să te descurci

În majoritatea jocurilor resursele sunt: bani (aur, argint), resurse naturale (lemn, piatră, minereuri, sare, etc.), cunoștințe/inovații/tehnologii, cultura/educația sau oameni (muncitori, soldați). Ele sunt interdependente și în strategiile bune resurse respectă  regulile de piață. Exact ca în viață.
Având resurse limitate, iar dezvoltarea tehnologiilor fiind dependentă de resurse, ești impus să faci decizii reieșind doar din ceea ce ai la îndemână. Am învățat să prioritizez.

2. Trebuie să inovezi constant

Ferme mai eficiente, arme mai noi, alfabetizare și dezvoltarea universităților – trebuie să le faci pe toate ca să poți dezvolta statul tău.
Inovarea este influența, inovarea te face lider. Am învățat să caut căi noi, să tind spre progres de lungă durată în schimbul câștigurilor scurte. 

3. Trebuie să iei decizii informate

Erau 2 lucruri pe care eu vroiam să le cunosc: de ce resurse dispun concurenții și cum le utilizează (construiesc, se înarmează, dezvoltă tehnologii). Fiecare jucător are strategia sa și fiecare strategie are punctul său slab.
Studierea competiției e primul pas spre a deveni mai bun. Asta te ajută să te poziționezi corect. Am învățat să nu fac presupuneri despre o eventuală competiție, ci să încerc să găsesc informații cât mai veridice despre resursele lor și cum le valorifică.

4. Planificarea și pregătirile sunt esențiale

La început ai resurse disponibile prin apropiere și trebuie să decizi ce vrei să dezvolți folosind aceste resurse. Studiezi competiția și faci presupuneri informate despre tactica lor. Resursele se termină eventual și tu trebuie până în momentul acesta să fii gata să ataci și să cucerești teritorii și resurse noi. (Nu e cel mai bun exemplu de urmat în viața reală).
Evaluarea situației curente, setarea obiectivelor și reevaluarea lor constantă sunt etape esențiale în orice fel de activitate și mai ales într-un startup. Am învățat să-mi pun obiectivele în pași concreți.

5. Lucruri imprevizibile se întâmplă întotdeauna, trebuie să acționezi rapid

Trebuie doar să accepți și să te împaci cu faptul că lucrurile imprevizibile se vor întâmpla, cât de bun nu ar fi planul. Aceasta mai înseamnă că nu trebuie să pierzi timp pentru a face un plan perfect, ci deja de la început să începi să acționezi.
Trebuie să acționezi. Iar în situațiile incerte trebuie să încerci încă mai multe căi și variante de acțiune. Calea corectă apare după multe eșecuri.

E bine totuși că într-un moment dat am lăsat jocurile și am început să fac ceva cu tolc.

RTS

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s