4 idei despre lucrul în echipă și Startup Weekend Moldova

Am venit la Startup Weekend Moldova cu o echipă și cu o idee pe care am vrut să o implementăm: vrem să ajutăm studenții să își creeze identitatea profesională, iar primul pas spre aceasta este să îi ajutăm să își creeze un CV bun. Ideea apăruse de mai demult și aștepta anume acest weekend și anume pe noi pasionați de ea.

La final am ieșit cu un produs gata: hello-career.com – unde poți completa formularul și primi la sfârșit un CV cu un design drăguț în pdf. Am mers mai departe și de fapt am vrea să creăm o structură de CV care să fie agreată de părțile implicate direct sau indirect în recrutare: recruiterii, universitățile și ministerul educației. În cercetarea pe care am făcut-o în acel weekend recruiterii spun că absolvenții includ multă informație irelevantă, iar studenții spun că de fapt nu știu ce trebuie să includă într-un CV. Astfel, studiul care urmează să îl facem ne va ajuta să conectăm persoanele în căutare de un job și companiile, și să creăm un format național a ce este un CV bun și cum el trebuie completat. Sună ambițios și asta ne motivează să mergem înainte.

Am câștigat și ne-am plasat pe locul 3. Acum, după 2 zile, când emoțiile s-au mai liniștit îmi dau seama că noi de fapt am venit cu o echipă pe jumătate câștigătoare (da, eu îmi iubesc echipa și nu am să fiu modest aici 🙂 ) și asta din cauza că echipa noastră a fost una de succes. Și ea arată cam în felul următor:

1. Echipa câștigătoare are membri cu abilități ce se completează.
Fie că e competiție sau e serviciul tău, are sens să formezi o echipă doar dacă fiecare poate contribui cu ceva anume, dacă fiecare este bun la ceva și acest ceva este necesar pentru a atinge obiectivele comune. Noi am avut 2 designeri, 1 marketer, 1 front-end developer, 1 back-end developer, 1 copywriter.

2. Echipa câștigătoare are membri care se pot înlocui.
În special atunci când timpul ne presează e important să putem ajuta colegii și să preluăm din sarcinile care consumă mai mult efort. Astfel, aveam un avantaj în fața altor echipe pentru că fiecare din noi era un mix de abilități: design+marketing, design+copywriting+marketing, marketing+copywriting, front-end+design, back-end+video-editing, copywriting+marketing.

3. Membrii echipei câștigătoare cunosc așteptările fiecăruia, își setează obiective personale și își cunosc rolul în echipă.
Atunci când obiectivul este clar, fiecare cunoaște ce poate colegul de alături și fiecare cunoaște care este contribuția lui personală – lucrul care trebuie făcut împreună devine o plăcere. Noi am alocat primele ore pentru planificare: ce rezultate vrem să avem, care sunt pașii, cine și ce face și cum efortul personal contribuie la rezultatul nostru final.

4. Echipa câștigătoare comunică deschis și oferă feedback atunci când este nevoie.
Nu poți lăsa presupunerile să plutească în aer – presupuneri despre rezultatele care trebuiesc atinse sau presupuneri despre ce face și ce gândește colegul tău. Noi lucram mai departe doar dacă toți eram cu aceeași înțelegere despre ce facem și unde mergem.

Luate la un loc, împreună cu ajutorul mentorilor și adviserilor primim rețeta unui succes. 🙂

Și iată oamenii care au făcut magie timp de 54 de ore:

echipa Hello Career

Xenia Muntean – designer
Marin Vacarciuc – front-end developer
Veronica Surdu – copywriter
Ciprian Plăcintă – designer
Andrei Istratii – back-end developer
eu – project manager

Și dacă vreți să vedeți cum merge proiectul mai departe urmăriți-ne pe Hello Career

Advertisements

One thought on “4 idei despre lucrul în echipă și Startup Weekend Moldova

  1. Pingback: Ce am reuşit în 54 de ore cu primul proiect în hardware la #SWMoldova | Experience, Learn

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s