Ce ignoră majoritatea studenților în primii ani de facultate?

Viața de student e plină de aventuri și multe griji inventate, iar pentru studenții moldoveni mai este plină și de jăluială pe sistemul de învățământ, pe angajatorii cu cerințe prea mari sau pe Chirtoacă.

Astfel, avem un scenariu „clasic” care se repetă pentru majoritatea, un laitmotiv al vieții studentului din Chișinău:

 • părinții îmi spun că e bine să aleg anume facultatea aceasta;
 • eu merg și fără să știu ce mă așteaptă, depun actele;
 • sunt admis și învăț nici prea bine, nici prea rău;
 • copiez la toate examenele unde este posibil, adică acolo unde proful îmi permite;
 • nu prea îmi place ce învăț, de fapt, nu văd care-i utilitatea la tot ce mi se predă la facultate;
 • absolv și nu pot găsi de lucru pe specialitate, toți au nevoie de experiență.

„Ce nu a mers bine?” mă întreb eu. „Învățam normal, restanțe puține, diploma susținută bine”. ”Cu siguranță este cineva vinovat în asta (evident, nu pot fi EU), țara asta de rahat unde nu poți face nimic!”.

Bineînțeles sunt excepții și eu admir tinerii determinați și care au ambiții de la 16-18 ani. Dar deseori se întâmplă anume așa cum am scris și nici eu nu am fost excepție. Mama spune des „dă, Doamne, moldovanului mintea cea de pe urmă” și eu subscriu. Mi-am învățat lecția târziu, dar am să scriu ce mi-a scăpat mie în primii ani de studenție.

Ce ignoră studenții în primii ani de facultate?
o afirmație și 5 sfaturi

Nimeni nu este responsabil pentru prezentul și viitorul tău în afară de tine – acțiunile tale și comportamentul tău determină locul unde vei ajunge.

Nu poți da vina pe cineva pentru faptul că tu ești într-o situație care ți se pare dezavantajoasă sau incomodă. Înainte de a judeca pe cineva sau a te plânge, pune-ți întrebarea: „ce trebuie EU să fac pentru a rezolva problema?”, și mai  departe „ce pot face EU mai bine să rezolv problema?”.

Când admiți că soluția nu depinde de tine, că sunt alte forțe cu putere de influență aici, creierul tău nu te mai ajută. Iar în final va trebui doar să reacționezi la soluțiile care vin „din afară”, soluțiile cuiva care nu pot avea rezultatele pe care tu le aștepți, evident.

Cam așa asta arată într-o situație concretă și simplă: ai primit o notă mai joasă decât crezi că meriți.
Cine e vinovat? Varianta greșită: „Proful – pentru că nu poate verifica testul” , „Proful – pentru că nu îi plac”. Varianta corectă: EU.
și varianta corectă vine din răspunsul la întrebarea: Ce fac EU mai departe ca să am rezultatul pe care îl vreau?

Ale mele 5 sfaturi despre ce trebuie să facă un student în primii ani de studenție (sau ce aș fi vrut eu să știu să fac)

 1. Setează-ți un scop general/o viziune.
  E banal, dar unde/cum vrei să te vezi peste 3-4 ani după ce vei absolvi? Ia în calcul toate componentele: carieră, viața personală, bani, familie, sănătate, societate.
 2. Setează-ți priorități și obiective.
  Mahatma Gandhi spunea „Actions express priorities”. Fă un pas în urmă și privește dintr-o parte. Ce faci în fiecare zi? Care e agenda ta? Cum îți folosești timpul liber? Orice acțiune din timpul zilei, de fapt, este o decizie, i-ai dat prioritate din anumite motive.
  Și analizând agenda ta acum, când vezi care de fapt sunt prioritățile tale reale, cum ele te ajută să atingi acel scop general din punctul 1?
 3. Înainte de a alege facultatea și specialitatea trebuie să poți pune bifă la primele 2 puncte + să știi ce te așteaptă.
  – Înainte de perioada de admitere cere planul de studii pentru specialitatea dorită. Intră pe site-uri cu anunțuri de angajare și vezi dacă ceea ce vrei să faci este căutat. Undă verde pentru tine dacă totul te satisface.
  – Dacă nu eşti sigur ce vrei să faci mai departe – mai bine fă o pauză de un an, încearcă lucruri, vezi ce îţi place, revino la punctul 1.
 4. Chiar din primul an găsește metode să interacționezi cu viitoarea ta profesie. Voluntariat, internship-uri, bloguri de specialitate, cursuri online, evenimente relevante. Sunt mai multe plusuri pentru aceasta:
  + vei ști din primul an dacă ceea ce va trebui să faci în viitor chiar îți place;
  + vei vedea legătura între disciplinele generale din primul an (care chiar sunt importante, chiar dacă la prima vedere nu le înțelegi rostul) și specialitatea ta;
  + vei putea ajusta un plan personal de învățare reieșind din observațiile tale;
  + networking
 5. Creează-ți propriul plan de învățare reieșind din abilitățile pe care le ai și cele care sunt așteptate de la tine ca specialist în domeniul ales. Aici poți găsi cum faci să înveți ceea ce chiar trebuie să înveți.

Cel mai important acum pentru tine este să decizi „ce vreau eu să fac mai departe în viață?” (cât de dramatic nu ar suna asta),  „din ce aș vrea să câștig bani?”
Și ce ar fi dacă chiar ai lua un pix și o foaie, ai stinge calculatorul pentru 30 minute și ai trece prin aceste 5 puncte? 🙂

Succes tuturor care își încep viața de student. 3-4 ani nu e așa de mult și trebuie să-i petreci așa ca să nu poți spune că ai avut timp liber sau că ai privit toate filmele din top torrentsmd.

Eurotrip-264183203-large

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s