Până în Polonia și înapoi cu 40 euro

Nu vând bilete și nu fac contracte de muncă în Polonia, chiar dacă titlul sună așa, dar:

În ultimul timp observ că mulți pleacă în Polonia și așa cum această destinație a fost mai vizitată de mine decât orice alt locușor prin Europa, dedic acest articol dragostei mele pentru călătoriile ieftine. Am avut ocazia să vizitez Gliwice, Gdansk, Lodz, Rzeszow, Przemysl, Krakow și pentru a ajunge acolo am folosit același plan, ceea ce mi-a permis să cizelez un plan de călătorie ieftină, pe care vreau să-l împărtășesc cu tine.

Nu voi vorbi despre hitchhiking, pentru că niciodată nu am făcut asta și nu prea am încredere în așa fel de călătorie, cu toate că personal nu am auzit de la prieteni istorii sperioase despre experiențele lor. Dar posibilitatea de a înnopta în drum într-o stație de alimentare nu mă inspiră deloc.

Așa că am să vorbesc despre transportul tradițional: trenuri, autocare, microbuze. Recordul meu personal a fost Chișinău-Lodz-Chișinău – 32 euro

Și iată cum de obicei călătoream:

1. Cu trenul Chișinău-Moscova sau Chișinău-St.Petersburg – Vălcineț (Otaci) – 42 MDL

Trenul are doar locuri плацкарт, ceea ce înseamnă mirosuri, înăbușeală, lipsa de spațiu personal.

tip: Ia biletul cu cel puțin o săptămână înainte și alege un loc de jos, mai aproape de locul unde stă însoțitorul de vagon. Evită mijlocul și partea vagonului aproape de veceu. În Vălcineț ajungi pe la ora 4 dimineața, ai grijă să ai ceva cald.

2. Pe jos Vălcineț – Otaci (vama)

Pe această rută – harta. Mergi aproape o oră, pe drum te latră câini de prin ogrăzi.

tip: Există o posibilitate ca pe drum spre Otaci să întâlnești șoferii de microbuze care au primele rute din Otaci spre Chișinău și în așa fel cu doar 2-3 lei ajungi în Otaci.

3. Pe jos vama Otaci – Mohyliv-Podil’s’kyi

nu uita să treci pe la Duty-free. Vama aici are punct de trecere pentru pietoni, așa că probleme nu pot fi dacă nu ai nimic interzis.

4. Pe jos de la vamă la Gara Auto

Urmând această rută – harta. Trebuie să ajungi până la 5.30 pentru că atunci este primul autobuz spre Vinnytsia.

5. Autobuz Mohyliv-Podil’s’kyi – Vinnytsia – 34 UAH

6. Tren Vinnytsia – L’viv – 70-150 UAH

În Vinnytsia ajungi pe la 8 dimineața în gara auto, iar la 11 este deja și primul tren spre L’viv. Este tramvai care unește Gara Auto și Gara Feroviară. Prețul biletului spre L’viv depinde de tren și de tipul vagonului.

tip: așa cum L’viv este o destinație iubită, ai putea rămâne în gară dacă cumperi pe loc biletul. Comandă online pe http://e-kvytok.kiev.ua/en.
Aici poți alege între vagon mirositor comun sau cupeu cu 6 sau 4 persoane. Pentru ultimele cu prețuri mai mari. Mergi cam vreo 6 ore cu trenul, ia o carte bună pentru că prize în tren nu-s.

Ajuns seara în L’viv mai bine găsește un prieten prin couchsurfing și stai o noapte în oraș. Este o ocazie bună să vezi L’vivul de seară și să dormi în pat omenesc. Dimineața la 6 iarăși în drum!

7. Microbuz L’viv – Shehyn’ – 25 UAH

Shehyn’ este un sătuc la frontiera cu Polonia în care este vamă pentru pietoni. Gara Auto este chiar în piața Gării Feroviare.

8. Pe jos vama Shehyn’ – Medyka

Dacă ai pașaport al unei țări UE poți evita tot rândul și trece printr-o poartă aparte,  economisind câteva ore din viață. Duty-free nu-i 😦

9. Autobuz Medyka – Przemysl (gara) – 3 PLN

Autobuz sau microbuz spre Przemysl găsești îndată ce ai ieșit de pe teritoriul vămii la strada asfaltată. Încerci să-i lămurești șoferului să oprească la Gara Feroviră. În autobuz la sigur sunt ucraineni care cunosc rusa și poloneza.

10. Tren Przemysl – Rzeszow – 11 PLN

Przemysl este un orășel frumos care se traduce ca „a gândi” sau „deștept”. Ceea ce e un motiv bun de a o face pe îngânduratul pe strada pietonală cu terase drăguțe, care nu e departe de gară.

tip: în gara Przemysl sunt prize și poți reîncărca toate aparatele. Alături de gară sunt niște magazinașe de unde poți lua ceva de mâncare, așa cum e deja vreo 10 dimineața și în agendă nu era timp alocat pentru dejun.

11. Pe jos gara feroviară Rzeszow – Dworec Podmiejski Rzeszow 

Urmând indicațiile – harta. De la această stație vom lua autobuzele Polskibus.

12. Autobuz PolskiBus Rzeszow – … – 20 PLN

polskibus.com – este pagina companiei de transport poloneze care face legătura cu cele mai mari orașe din Polonia, dar și cu capitalele Germaniei și Cehiei, cu un preț mic. Autobuze mari, comode, cu wi-fi.

tip: dacă faci comanda de bilete online cu cel puțin o lună înainte ai șansa de a prinde prețuri de 20 de PLN în orice direcție. Ia îndată și biletul retur. 

Același scenariu îl vei folosi și pe drumul înapoi. Sumarizând cheltuielile: 80 MDL + 258 UAH + 68 PLN, ceea ce e vreo 40-45 euro și vreo 40 de ore pe drum.

DA, e mult timp, DA e plictisitor să faci așa un drum singur, pe alocuri și periculos. Dar oamenii pe care îi întâlnești în drum și istoriile lor te inspiră și îți dau puteri să iubești drumul lung. Plus Soplica Orzechowa și Zubrowka adusă acasă adaugă puncte la karma din partea prietenilor.

Ce am învățat de fapt din aceste călătorii?

  1. să înțeleg mai bine ucraineana;
  2. să înțeleg poloneza pentru că înțeleg ucraineana;
  3. să aleg zapiekanka cea mai bună;
  4. să port o discuție cu oameni absolut necunoscuți și pe care nu îi voi mai întâlni niciodată;
  5. să înțeleg cât de tare iubesc limba română și casa.

14698527285_8c2474b15d_z

* ultima călătorie a mea a fost în august 2013, prețurile sunt orientative pentru acea perioadă.

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s