10 lecţii de Leadership învăţate din “The Office”

“The Office” este un TV show american de comedie – sitcom, mockumentary, care redă viaţa unui oficiu. Personajele “colorate”, situaţiile incomode şi managerul – sunt ceea ce îl fac deosebit de alte comedii. Trebuie să priveşti cel puţin un sezon pentru a începe a-i înţelege umorul specific, care nu este unul americanomurdar, ci mai degrabă bazat pe situaţii incomode care s-ar întâmpla în oficiu.

Am început să-l privesc nu demult și pe lângă „wtf” care îmi apărea în cap am mai reușit să iau și niște lecții. E amuzant pentru că lucrând într-o companie de training și consultanță de obicei mai auzi și exemple vii de comportamente asemănătoare.

Și cu toate că e doar un TV show, situaţiile din oficiu, replicile şi comportamentul managerului regional Michael, subliniază un şir lung de “cum nu trebuie”. Eu vin cu lista aceasta, doar pozitivă:

1. Fii optimist
Nu contează ce ai greşit, cum ai greşit – orientarea ta optimistă chiar dacă nu ajută pe restul, cu siguranţă te va ajuta pe tine să revii şi să găseşti soluţiile potrivite.

2. Trebuie să iei decizii corecte, chiar dacă nu sunt foarte populare în rândul subalternilor.

3. Asumă-ţi responsabilitatea
Leadership înseamnă responsabilitate. Responsabilitate pentru deciziile luate singur sau împreună cu echipa, pentru obiectivele companiei, pentru persoanele pe care le ai în subordine.

4. Inspiră
Spiritul de echipă dar şi motivaţia personală în echipă foarte mult depind şi de abilitatea managerului de a inspira subalternii. Trebuie să arăți adevărata valoare a lucrului făcut de ei, lucrul în imaginea generală, de a arăta că ceea ce se face are sens, are o cauză.

5. Fă primul pas tu
Acţionează, opreşte, evaluează, acţionează. În situaţii de criză sau care nu au mai fost întâlnite tindem să fim atenţi şi să nu riscăm prea mult. Aşa fac toţi, dar nu aşa trebuie să facă un leader. Nu ştii ce e de făcut? Foloseşte echipa, foloseşte intuiţia. Ia o decizie. Fă tu primul pas. A lucrat, bine. Nu a lucrat – vezi ce trebuie de schimbat, acţionează din nou. Ai ajuns acolo unde e sigur şi clar – deleagă.

6. Be a leader, not a boss
Să nu aduci în discuţie şi să nu folosești ca argument poziţia pe care o ai. Niciodată. “Eu sunt şeful!” nu aduce rezultate constructive în discuţie, ci doar frustrarea unei părţi căreia i-a fost sugerat să-şi cunoască locul şi prin asta să tacă.

7. Transformă leaderii informali din echipă în aliaţii tăi
În echipa pe care o conduci ar putea fi persoane care îi atrag natural pe restul, leaderi în echipă. E foarte bine să avem astfel de oameni în echipă. Ei au o influenţă în echipă. Foloseşte influenţa aceasta pe care o au ei pentru a putea conduce mai uşor. Află ce îi motivează. Deleagă din putere sau dă mai multe responsabilităţi persoanei date (dacă e cazul). Arată că îi preţuieşti şi că ei sunt importanţi companiei.

8. Evită prea multe şedinţe
Şedinţele pot fi pentru a informa, planifica, decide. Prea multe ședințe sau ședințele prea lungi în multe companii sunt elementele care fură din timpul preţios al oficiului. O şedinţă pe săptămână este soluţia cea mai bună.

9. HR-ul trebuie să fie prietenul tău cel mai bun
Cu toate că poziţia persoanei reponsabile de HR poate fi duală: pe de o parte “grija” pentru angajaţi şi pe cealaltă parte “controlul” lor, managerul şi HRul trebuie să fie în “aceeaşi echipă”. Sesiunile de evaluare a performanţei, planificarea carierei, dezvoltarea membrilor echipelor – sunt activităţile în care managerul nu ar putea face o decizie bună fără suportul HRului şi invers.

10. Organizează ieşiri informale
sau petreceri. Dar nu exagera. Un instrument bun pentru a afla mai bine echipa ta într-o atmosferă mai lejeră. Conexiunile „umane” și nu doar cele de lucru doar vor menține spiritul de echipă.

Și bonus, meme-ul meu preferat din show

Image result for the office michael scott meme would i rather be

go be a good leader!

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s